Binalarda Yangın Riski Ve Tasarımcının Rolü Eğitim Çalışması Gerçekleştirildi.

Yazar: Yazı İşleri | Tarih: 20 Şubat 2025

Binalarda Yangın Riski Ve Tasarımcının Rolü

OMÜ Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Binalarda Yangın Riski Ve Tasarımcının Rolü” başlıklı eğitim çalışması, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Kampüsü OMÜ Sahnesinde Doç. Dr. Alper Bodur ve Dr. Arş. Gör. Muammer Yaman tarafından gerçekleştirilmiştir. Günümüzde yangınların önlenebilmesi için çok sayıda araç ve teknolojiye sahip olmamıza rağmen yangınlar hala hayatımızı tehdit etmeye devam etmektedir. Oluşan ekonomik kayıpların yanı sıra pek çok bina kullanıcısı bu yangınlarda ya yaralanarak zarar görmekte ya da hayattan kopmaktadır. Yaşadığımız binalardaki yangın risklerinin sınırlandırılması elbette mümkündür. Yeni yapılacak binalar için bu önlemler tasarımın ilk aşamalarından itibaren; mevcut binalarda ise risklere göre önlemlerin tespit edilmesinden sonra alınabilir. Bu süreçte başta mimarlar olmak üzere bina tasarımı ve inşasında rol alan yangın emniyetini ilgilendiren tüm çalışma ve uzmanlık alanlarına belirli sorumluluklar düşmektedir.

Sunuş kapsamında binadaki yangın riskinin büyük olması fakat bu riskin önlenemez bir durum olmadığı ve konu üzerinde çalışmaların devam ettiğinden bahsedilmiştir. Bu bağlamda açık ve kapalı alan yangınlarının bu riskler kapsamının başında olduğu, dolayısıyla insan ve çevre güvenliğinin sağlanmasının öncelikli bir konu olduğuna değinilmiştir. Bir bina tasarımında öncelikli tasarım önleminin binada hiç yangın çıkmaması üzerine olması gerektiğinin vurgulandığı anlatımda, yangının başlaması ve büyüklüğünün artması ile ilgili yapılan yanlış müdahalelerden bahsedilmiştir. Ayrıca binada yangın güvenliğinin sağlanmasında tasarımcının bina tasarımında malzeme seçimi, çatı, kapı ve pencere gibi yapı elemanlarının yanıcı özelliği yüksek malzemeler seçmesinin yangın esnasında çökme ve yangının büyümesine yol açması örneklerle açıklanmıştır. Cephe tasarımında yanıcı yalıtım malzeme katmanına sahip kompozitlere yer verilmesi ve uygulanmasının da yangının yayılmasına neden olduğu vurgulanmıştır.

Sunuş kapsamında aktif ve pasif yangın güvenliği önlemleri hakkında bilgi verilmiştir. Mimarın veya tasarımcının teknik konulara hâkim olması bina tasarımı yaparken tasarladığı bina türüne göre söndürme sistemi seçimi ve kaçış mesafelerini tasarlaması bakımından önemli olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca yapı malzemelerinin yanıcı özelliğinin bilinmesi, yapı elemanlarının yangın esnasında çökmemesi ve binada tahliyenin yapıldığı sürede ayakta kalacak şekilde tasarlanması gerektiği belirtilmiştir. Bina tasarımında duman yayılımını önleyecek tasarım önlemlerinin önemi, kaçış yolları tasarımı, yangın merdiveni, yangın güvenlik holü tasarımının mevzuata uygun yapılması gerektiği de belirtilmiştir. Kent ölçeğinde alınacak önlemler anlatılmış, yangın mastır planlarının, personel eğitiminin ve halkın bilgilendirilmesinin önemi vurgulanmıştır. “Binalarda Yangın Riski Ve Tasarımcının Rolü” başlıklı eğitim çalışması OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çetin Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serpil Kaptan Atakum Belediyesi Afet İşleri Müdürü Neslihan Tiryaki, Atakum Belediyesi Personel Hizmetleri İş Güvenliği Uzmanı Ebru Akal, Uzman Akın Ömür, Atakum Belediyesi Mimar Gülin Ersayın, Mimar Elif G. Kesgin, Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Etkinlik OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çetin’in eğitimi gerçekleştiren Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyelerine teşekkür belgelerini taktim etmesi ile son bulmuştur.