Biz Kimiz?
2010 yılında kurulan Mimarlık Fakültesi, Türkiye’nin çok önemli ve nitelikli bir liman kenti olan Samsun’da, kent merkezine yakın, sahile, spor ve rekreasyon alanlarına komşu, kolay erişilebilir, zengin bir doğal çevreye sahip bir kampüsü olan OMÜ Güzel Sanatlar Kampüsünde yer almaktadır.
Mimarlık, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri ile aktif eğitim-öğretime devam eden Mimarlık Fakültesinin akademik kadrosu 3 Profesör Doktor, 3 Doçent Doktor, 9 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi, 21 (14+7ÖYP) Araştırma Görevlisi, 1 Doçent Doktor Yabancı Uyruklu Öğretim Üyesinden oluşmaktadır.
6 Sınıf, 12 Atölye, 1 Bilgisayar Laboratuvarı, 1 Seminer Odası, 1 Toplantı Odası, 1 Kütüphane Odası, 1 Arşiv Odası (Sınav evraklar, Maketler ve Projeler), 1 adet Depo Odası ile öğrencilerin teorik ve uygulamalı eğitimlerine destek veren Mimarlık Fakültesi hem ulusal hem de uluslararası düzeyde vizyon sahibi nitelikli mezunlar yetiştirmektedir.
Akademik Vizyonumuz ve Niteliğimiz Nedir?
Mimarlık alanında nitelikli öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan Fakültenin vizyonu “sürdürülebilirlik hedefli eğitim”dir. Genç, dinamik ve hevesli akademik kadrosuyla yüzlerce öğrenciye eğitim veren Mimarlık Fakültesi çevreye duyarlı, toplumun çeşitlenen gereksinme ve beklentilerini dikkate alan, mesleki etiği gözeten, yerel değerlerin bilincinde ancak uluslararası gelişmelerden haberdar olan, araştırmayı önemseyen, gelişmiş teknoloji bilgisine sahip, uygulama ile bağ kurabilen, disiplinler arası çalışma ve iş birliği yapabilen, yenilikçi ve yaratıcı mimarlar/tasarımcılar/şehir plancıları yetiştirmektedir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, coğrafi ve sosyolojik tahayyüle sahip, profesyonel kararlarında kamuyu önceleyen, yerel ve küresel sorunlara duyarlı, göçmenler, dezavantajlı gruplar dâhil olmak üzere insan topluluklarının en geniş biçimde birlikte yaşayabileceği mekânlar ve kamusal alanlar tasarlamayı hedefleyen, kapsayıcı ve eşitlikçi tasarımcılar ve plancılar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Hangi imkanlar vasıtasıyla öğrencilerimiz neleri başardı?
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi; kapsayıcı, eşitlikçi, özgürlükçü, yenilikçi, sorgulayıcı, katılımcı, adil, sürdürülebilir ve kamusal değerleri merkezine alan bir eğitim anlayışı ile beraber öğrencilerimiz ilgili laboratuvarlarımızda, derslerde edindikleri teorik ve uygulama bilgilerini çalışma alanlarında pekiştirme fırsatı bulmuş ve çeşitli projelerle ödüller kazanmıştır. Öğrencilerin kamu kurumları ile birlikte ortaklaşa projeler üretmeleri desteklenmektedir.
“Sen sus, projen konuşsun!” mottosuyla uygulama alanında yapılan çalışmaları destekleyen Mimarlık Fakültesi, öğrencilere sunduğu imkanlarla çeşitli yarışmalarda başarılar elde etmiştir. Fakülte öğrencisi Yavuz Selim Doğanyiğit 2021 yılında "Pencerenin Ötesinde" eseriyle Öğrenci Poster Yarışmasında birincilik ödülü kazanmıştır.
Programlarımız ve Sundukları İş İmkânları Nelerdir? Fakültemizden mezun olan öğrenciler kamu ve özel sektörün projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarımcı, uygulamacı ve denetleyici olarak görev alabilirler. Ayrıca, Kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam olanakları bulunmakta olup; kendi işyerlerini kurarak kamu ve özel sektör projelerinde yer alabilirler.
Yükseköğretim kurumlarının Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık ve ilgili bölümlerinde, araştırma merkezlerinde eğitimcilik ve araştırmacılık, mimarlık ve kent ile ilgili basılı/sanal yayın kuruluşlarında araştırmacılık, editörlük, editör yardımcılığı, ilgili alanda bilirkişilik, danışmanlık, vb. iş imkanları da mezunlarımız tarafından değerlendirilmektedir.
Öğrencilerimize Hangi Yurtdışı Değişim Programlarını Sunuyoruz?
Fakültemizin Farabi, Mevlana ve Erasmus Programı çerçevesinde öğrenci değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz söz konusu değişim programlarından aktif bir şekilde faydalanmakta ve edindikleri deneyimlerle uzmanlık alanlarına ilişkin perspektiflerinin genişlemesine katkı sağlanmaktadır.
Mesleki, Kültürel ve Sosyal Atmosferi Hangi Yollarla Destekliyoruz?
Öğrencilere verilen nitelikli akademik derslerin yanı sıra çeşitli sergi ve seminerle de kültürel ve sosyal atmosfer desteklenmektedir. Meslek seminerleri, tasarım etkinlikleri, atölye çalışmaları, söyleşiler, proje yarışmaları gibi etkinliklerle öğrencilerin mesleki ve kültürel anlamda gelişmeleri için çalışmalar yapılmaktadır.
Gelişen dünyaya ayak uyduran çağdaş ve yenilikçi bir fakülte olan Mimarlık Fakültesi; ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikler ile sergi/gösterim/bienal vb. faaliyetlere katılım konusunda da öğrencileri desteklemektedir.
Üniversite bünyesinde kurulan öğrenci toplulukları da mesleki, kültürel ve sosyal atmosferi destekleme noktasında önem arz etmektedir. Üniversitemizde SKS bünyesinde mesleki ve sosyal kategorilerde sınıflandırılan iki tür topluluk yapısı bulunmaktadır. Mesleki topluluklar fakültelere özgü iken, sosyal topluluklar genel niteliktedir. Öğrencilerimiz topluluklar bünyesinde bugüne kadar pek çok etkinlik ve organizasyon gerçekleştirmiştir.