Profesör Nepravishta ziyareti ve semineri

Tiran Polytechnic Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Florian Nepravishta, 15-18 Mayıs tarihleri arasında Mimarlık Fakültesi’nin konuğu idi. Mevlana Programı çerçevesinde gelen Prof. Nepravishta,  15 Mayıs tarihinde “Kıyı Alanlarında Planlama ve Dönüşüm: Arnavutluk ve Bölgeden Deneyimler” başlıklı bir seminer verdi. Nepravishta, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Pembe Salon’da gerçekleştirilen seminerde, yaşanabilir kentler için büyük fırsatlar yaratan kentsel kıyı bölgelerinin nasıl planlanması gerektiğini, bazılarında kendisinin de sorumluluk aldığı proje ve uygulamalardan örnekler verek anlattı. Bunlar arasında üç Arnavut kentinin kıyı planlama-araştırma projeleri, Tiran nehri kıyı planlaması, Belgrad kıyı ve liman bölgesi planlaması, Savamala ve Betonhala kıyı dönüşüm projeleri, ve Montenegro dönüşüm projeleri yer aldı. Nepravishta konuşmasında kensel kıyı alanları planlanırken planlama standardlarına uymanın, disiplinlerarası deneyimlerin paylaşılmasının ve sele karşı korunma önlemlerinin alınmasının önemini vurguladı. Seminer, Dekan Prof. Oktay’ın yönettiği soru-cevap oturumu ve Prof. Nepravishta’ya teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle sona erdi. Konuk profesör, çeşitli Avrupa ülkelerindeki okullarla işbirliği içinde olduğu halde ilk kez Türkiye’de bir eğitim ortamında bulunduğunu, ve OMÜ’de bu semineri vermekten ve Mimarlık Fakültesi ile gelecekte devam edecek bir işbirliği kurmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Konuk Prof. Nepravishta, Dekan Prof. Oktay ile birlikte 18 Mayıs’ta OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’ı da makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki üniversite arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunuldu.