OMÜ’de Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ile Tarihi Çevre Koruma Semineri

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi ve 2017 Vehbi Koç Ödülü sahibi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü kutlamaları kapsamında tarihî çevrenin korunması ve yaşatılmasının önemine dikkat çekmek amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi’nde “Tarihî Çevre Koruma Eğitimi ve Uygulamaları” konulu bir seminer verdi. Mimarlık Fakültesi tarafından, OMÜ Öğrenci Konseyi ile işbirliği içinde, ve Mimar ve Mühendisler Grubu Samsun Şubesi’nin desteğiyle düzenlenen seminer, Üniversite, diğer kurumlar, Samsun halkı ve çevre kentlerden yüksek katılımla OMÜ Sahnesi’nde gerçekleşti. Henüz 3.5 yıllık bir geçmişi olan Mimarlık Fakültesi olarak geleneksel ve tarihî çevre, doğal çevre ve sosyal çevreye duyarlı bir mimarlık eğitimi vizyonu çerçevesinde pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Dekan Prof. Dr. Oktay bu seminerin de bu vizyonu destekleyeceğine inandıklarını ifade etti.
Türkiye’de kültür mirasının korunması için yıllardır uğraş veren Prof. Dr. Zeynep Ahunbay konuşmasında mimarlık eğitiminde çevrenin çok önemli bir yer tuttuğunu ve insani ve sosyal değerlerin bu sürecin parçaları olduğunu belirtti. Prof. Ahunbay, yurt dışında şehirlerin bütünlüğü ve tarihî anılarını canlandırmak için yapılan çalışmalardan, Türkiye’deki dünya miras alanında yer alan yapıtlardan ve bu alanda mimarlık lisans ve yüksek lisans düzeyinde verilen eğitimden bahsettiği sunumunda mimarlığın önemine değinerek “Mimarlık yapıldığı dönemin ifadesidir ve gelişimi süreklidir. Mimarlıkta geçmiş, günümüz ve gelecek ilişkisi sürekli olmalı ve bir bütün olarak ele alınmalıdır” vurgusunu yaptı. Ayrıca, “çağdaş mimarlıkta günümüz teknikleri ve malzemelerinin kütle, ölçek, ritm ve görünüşüyle çevreye uyumlu olmaları gerektiğini ifade ederek, tarihî ve kültürel çevrenin özgünlüğünü kaybetmemesi için duyarlı olmalı ve bu konuda farkındalık yaratmalıyız” şeklinde konuştu.
Sunumun ardından, Prof. Oktay tarafından yönetilen soru-cevap oturumunda, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay öğrencilerin ve diğer izleyicilerin sorduğu soruları yanıtladı. Daha sonra kendisine, Prof. Dr. Derya Oktay tarafından, OMÜ Rektörlüğünün yeni başlattığı çevre duyarlılığı politikası kapsamında, plaket eşdeğeri (adına dikilmiş) fidan sertifikası ve Mimarlık Fakültesi teşekkür belgesi verildi.