OMÜ Mimarlık Bölümü’nden Amasya’ya “İpekçilik Geliştirme, Eğitim ve Konaklama Merkezi” Tasarımı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü üçüncü yıl ikinci dönem mimari tasarım stüdyosu (MIM 302) kapsamında, bu dönem Amasya’da Bimarhane, Mehmet Paşa Camii ve Mustafa Bey Hamamı gibi üç anıtsal yapıya komşu alanda bir “İpekçilik Geliştirme, Eğitim ve Konaklama Merkezi” tasarlanıyor. Bu nedenle, proje alanınını yerinde belirlemek ve incelemek için Amasya’da düzenlenen teknik gezi kapsamında, Dekan-Bölüm Başkanı ve proje koordinatörü Prof. Dr. Derya Oktay ve stüdyo ekibi Cem Ayık, Hilal Parlak Arslan, ve Murat Sefer Özdurmuş, öğrencileriyle birlikte bölgede bir buçuk günlük bir araştırma-inceleme gezisi gerçekleştirdi. TMMOB Mimarlar Odası Amasya Temsilcisi Hüsamettin Seçilmiş ve ilgili uzmanların büyük destek verdiği proje ile ilgili olarak, temsilcilik binasında tüm ekip ve öğrencilerle bir de çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Amasya’nın deneyimli uzmanı Mimar Hakkı Göztaş kılavuzluğunda, kentin gizli mahallesi Helkis’te mahalle dokusu incelenerek, özgün yerel karakteristiklere sahip bir konak ziyaret edildi. Amasya’da geleneksel konut ve mutfak kültürü ile ilgili bilgi edinildi. Tarihi Hatunya mahallesindeki özgün otelinde tüm ekibi ağırlayan, eski Amasyalı yapı teknikeri Kemal Kavlak da, ziyaret süresince ekibe yerel kültüre dair çok değerli bilgiler vererek, kılavuzluk yaptı.

Prof. Oktay, kentsel bağlamda tasarıma odaklanan MIM 302 projesinin, fakülte vizyonu doğrultusunda ‘yer’e göre ve sürdürülebilir çevreler oluşturmaya odaklı eğitimin çok önemli bir aşaması olduğunu kaydederek, yerinde görüp öğrenmenin Mimarlık eğitiminde en etkili eğitim yöntemi olduğunu, öğrencilerden de bunu yansıtan çok olumlu geri bildirimler aldıklarını vurguladı.