DOCOMOMO_TR Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları 12. Poster Sunuşları Konferansı görkemli bir açılışla başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde, DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) Türkiye Çalışma Grubu ile işbirliği içinde düzenlenen “12. Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” Poster Sunuşları Konferansı 16-17 Aralık tarihlerinde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış törenine, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, DOCOMOMO Türkiye Grubu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler ve Samsunlular katıldı.

Uluslararası bir örgüt olan DOCOMOMO'nun Türkiye Grubu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, konferansın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “DOCOMOMO, özellikle 20. yüzyıl mimarisinin değerlendirilmesi ve kültür mirası olarak ele alınacakların belirlenerek korunması amacıyla kuruldu. Bu kapsamda örgütün amacı hızla belge üretmek ve birtakım tehditler altında olan mimari mirasın bu tehditlerden kurtularak korunmasını ve yaşamasını sağlamak. 2002 yılında da Türkiye, Cumhuriyet dönemine ait kültür varlıklarının belgelenmesi ve tanımlanması ihtiyacından dolayı bu ekibe katılmaya karar verdi. Biz de hızlı bir şekilde koruma alanında çalışmalara başladık." dedi.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay da uluslararası çatı altında ve kurumsal kimlik kazanmış bir konferansa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Oktay,  "42 yıllık bir üniversite için çok genç bir fakülteyiz. Mimarlık Fakültesi olarak vizyonumuz kente ve çevreye duyarlı bir mimarlık eğitimi verebilmektir. Bu doğrultuda pek çok etkinlik düzenledik ama ilk defa böyle geniş kapsamlı bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Belli bir dönemin mimarisini korumaya yönelik bir grupla beraber düzenlediğimiz bu etkinlik sürdürülebilirliğe odaklı vizyonumuz açısından ayrıca anlamlı olduğunu düşünorum" şeklinde konuştu.

103 katılımcı ve 82 sunumla konferansı iki günde tamamlamayı planladıklarını belirten Prof. Dr. Derya Oktay, tüm katılımcılara, konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere ve toplantının düzenlenmesine destek sağlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası Samsun Şubesi’ne Mimarlık Fakültesi adına teşekkür etti.

DOCOMOMO gibi önemli ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için OMÜ Mimarlık Fakültesi'ni tebrik eden Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise "Daha kuruluşunun 4. yılında olmasına rağmen, OMÜ Mimarlık Fakültesi bu alandaki diğer fakülteler arasında hızla yükselişe geçti. Fakültenin böyle anlamlı bir organizasyonu üstlenebilmesi, yer aldığı köklü üniversitenin de katkılarıyla kentimizi geleceği taşımada neler yapabileceği konusunda bize umutlu mesajlar vermiştir." dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da Mimarlık Fakültesi gibi genç bir fakültenin uluslararası bir kuruluşun ulusal düzeydeki etkinliğini Samsun'da düzenleyebilmesini sevindirici bulduğunu belirterek, "Üniversiteyle şehrin bütünleşmesinden, üniversitenin şehre katkısından, etkisinden söz ediyoruz. Bu açıdan bu tür etkinliklerin şehrimize çok büyük katkıları olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
OMÜ gibi köklü bir üniversitede Mimarlık Fakültesi’nin geç kurulmasının şehrin mimarisi açısından eksiklik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Bir şehrin mimarisi, o şehrin kimliğini oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda Mimarlık Fakültemizin şehre önemli katkılar yapacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bu organizasyonun şehre zenginlik kattığını belirten ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığına teşekkür eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Osmanlı, Selçuklu gibi eski tarihimizden kalan eserlere hassasiyetin yükseldiğini ancak Cumhuriyet dönemi mimarisiyle ilgili çalışmaların henüz çok yeni ve yetersiz olduğunu söyledi. Cumhuriyet mimarisine ait binaların korunamadığını örnekler vererek açıklayan Yılmaz, "Erken dönem mimarisinin başına gelenlerin çoğu aslında yanlış planlamadan ve gelecekteki kentsel büyümeyi hesaba katamamaktan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Olga Hasanoğlu katılımcılara kısa bir piyano dinletisi sundu.

"Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları" konferansının açılış töreni, poster sunuşlarının özeti şeklinde hazırlanan görsellerden oluşan serginin gezilmesi ve kokteyl ile sona erdi.