CENGİZ BEKTAŞ ATÖLYE VE KONFERANS ETKİNLİKLERİ İÇİN FAKÜLTEMİZİN KONUĞU İDİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin konuğu olarak gelen, kültür-gelenek ve mimarlık ilişkisi denince akla ilk gelen isim olan, 2014 Uluslararası Mimar Sinan Ödülü sahibi Y. Müh.-Mimar, Ozan-Yazar Cengiz Bektaş, 24 Nisan tarihinde iki etkinlik gerçekleştirdi. Mimarlık Bölümü öğrencileriyle yaptığı atölye çalışmasında Bektaş, “Kültür Oylumlarımız (Mekanlarımız)” temalı atölye çalışmasında, kültüre, yaşama, ve yaşayanın fiziksel gereksinmelerine göre tasarlamanın önemini ve nasıl yapılabileceğini örneklerle açıkladı. Sonrasında, öğrencilerle yakın çevrelerini daha iyi algılayıp değerlendirmelerini kolaylaştıran bir eskiz çalışması gerçekleştirdi.
Kültürel ve çevresel sürdürülebilirliği vizyonuyla bütünleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin Cengiz Bektaş ile ikinci etkinliği "GELENEĞE EKLENMEK" (TRADITION EXTENDED) konulu konferanstı. OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu ve eski başkanı Selami Özçelik, sivil toplum örgütü başkanları, Samsun’lu mimarlar, OMÜ Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Mimar Bektaş, insanoğlunun yarattığı en eski yerleşimlerden başlayarak, kendi tasarladığı çok sayıda yapı örneği aracılığıyla, çevreye ve kültüre saygılı ve duyarlı mimarinin ne olduğunu anlattı. “Geçmişi yadsıyamayız; geçmişten ders almalıyız. Ancak kopya edilerek üretilen yapıların gerçekliği yoktur; böyle yapılar hiçbir kültüre ait değildir” mesajını veren Bektaş, ülkemizde sahip olduğumuz zengin kültürü sürdürmek ve kültüre/geleneğe eklenmek zorunda olduğumuza dikkat çekti; “Kültürü sürdürmek için, ne gerisinde kalmalıyız, ne de zamanı atlamalıyız; geçmişi anlamalı, geleceğe inanmalı, ve çağdaş olmalıyız” şeklinde konuştu.
Büyük ilgiyle izlenen konferans, Mimar Cengiz Bektaş’a OMÜ Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından teşekkür plaketi ve belgesi sunulması ve izleyicilerle yapılan tartışma bölümüyle sonladı.